Omitir vínculos de navegaciónÍndex > Fonts Genealògiques
Omitir vínculos de navegación.
Contraure ÍndexÍndex
Expandir Fonts GenealògiquesFonts Genealògiques
Expandir Genealogia PersonalGenealogia Personal
Expandir Ajuda al GenealogisteAjuda al Genealogiste
Expandir EnllaçosEnllaços
Propietats Sessió

  Pág. ppal

Descripció de les Fonts Genealògiques:

 

- Registre Civil (RC): Comença aproximadament cap al 1871, pertany al Ministeri de Justícia i en cadascú dels RC es troba un jutge al front. En estos registres podem demanar les partides de naixement, de matrimoni i de defunció de nostres familiars. Alguns municipis tenen un RC Municipal anterior, entre 1841-1871, que hui en dia es conserven en els arxius històrics municipals (AHM...).

- Documents Eclesiástics: Hi han documents molt variats i podem trobar moltes diferències depenent de cada església o de l'Arquebisbat, però al remat els més significatius per al genealogiste son:

...Quinque Libri (QL): (Vore)  Verdaderes joies que el Concili de Trento (1545...1563) va acordar de portar en totes les esglésies Catòliques i que registren cinc sagraments; baptisme, confirmació, matrimoni, defunció i excomunicació.

...Llibres de Matrícula: Molt valuossos també, perque equivalen a un padró d'un any concret, a on es relacionen els feligresos (que per aquells temps eren tota la població), ab tot el nucli familiar, anotant el carrer, el nº de la vivenda, algunes voltes les professions, l'edat i l'estat civil.

...Llibres de Confraries: Menys valuossos, però també interessants, ja que ens mostren llistes de confrares.

...Llibres de Fábrica: Ens mostren els ingressos i les despeses de les obres fetes en la parròquia i en el cementeri del poble, del qual es propietária. A vegades les despeses de fábrica dels soterraments van inclossos dins dels QL.

...Liber Licentiarum (LL) o Llibres de llicències matrimonials: Els pocs que es conserven están depositats en l'Arxiu Diocesá, no tenen cap índex i les llicències van simplement ordenades per la data, siga quin siga el poble o l'església.

...Microfilms dels Mormons: En realitat es tracta per norma general de QL microfilmats pels Mormons ab el consentiment de l'Església Catòlica, els quals poden localissar-se per internet (www.familysearch.org)  i després es poden vore en el centre més pròxim, habilitat per a tal fi.

...Convents/Monasteris: Es tracta de documents creats i/o depositats en l'ámbit d'algún Convent o Monasteri, sobre les seues propietats, deutes, contribuents, pleits, etc, com:

...... Sant Miquel dels Reis: (Vore)

- Protocols Notarials: (Vore)  El gros dels fondos el tenim concentrat en dos arxius; l'Arxiu del Regne de Valencia (ARV) ab més de 12000 i l'Arxiu de Protocols del Patriarca de Valencia (APPV), ab més de 28000, quantitats que en el cas de l'ARV va augmentant ab les aportacions periòdiques de l'Arxiu General de Protocols de Valencia (AGPV) quan els protocols superen els cent anys d'antiguetat. Els de menys de cent anys només podrem consultar-los si acreditem nostra relació directa ab l'escritura que volem estudiar. La resta de protocols están escampats arreu del nostre territori i fins i tot fora d'ell, en arxius de molt diversa índole.

- Inquisició: (Vore)   Entre els documents d'esta Secció que han perdurat i es conserven en l'Arxiu Històric Nacional (AHN), els més profitossos son els expedients d'ingrés a Familiar del Sant Ofici de l'Inquisició (FSO), dels quals ací mateixa disposem d'una base de dades i d'una aplicació que la gestiona, oferint la busca filtrada i ordenada, a més d'atres utilitats. La majoria d'estos expedients ens donen com mínim tres generacions, tant de l'aspirant com de sa muller i abarquen dates des del s.XV fins el XIX.

- Ordens Religioses/Militars: (Vore)   Entre els documents més profitossos tenim els expedients d'ingrés a l'Orde, que com solen provar la purea de la sang, mostren la genealogia de l'aspirant, mínim de dos generacions arrere. Entre totes les existents, ací només mostraré aquelles a on tinga estudiats expedients, tal com:

...de S.Joan de Jerusalem

...de Montesa

- Escrivanies de Cámara: (Vore)   Es tracta d'expedients de Processos Civils des de 1707 fins 1920, depositats en l'ARV, ab molta documentació probatoria adjunta, tal com testaments, codicils, contractes d'arrendament, divisió de bens, ..., d'on podem traure molta informació directa e indirecta, a través de referències ad atres protocols notarials.

- Padrons de Població: El gros d'estos padrons (de 1857 i 1860) está depositat en l'Arxiu de la Diputació Provincial de Valencia (ADPV), en quant a les diverses poblacions de la província de Valencia. En quant a la capital i pedanies de Valencia, també podem trobar-ne en l'Arxiu Històric Municipal de Valencia (AHMV). Els corresponents a la província d'Alacant i de Castelló, no está clara l'ubicació dels mateixos.

- Padrons de Riquees: (Vore)   Estos padrons manats fer cap al 1808..12 i utilissats fins algunes décades després, ab rectificacions i notes als margens de transmissions molt valuosses, están depositats en l'AHMV perque només corresponen als quatre Quarters en que estava dividida la ciutat de Valencia, ab les poblacions i Partides adherides a cada Quarter. En estos padrons n'hi han dos tipus de llibres; uns ordenats alfabèticament pel llinage, a on es relacionen les propietats inmobles de cada individu i uns atres llibres ordenats per quarters i partides, a on es llisten les rendes anuals per finques e indústria de cadascú. Els Quarters eren els següents:

...Quarter de Campanar

...Quarter de Benimaclet

...Quarter de Russafa

...Quarter de Patraix

- Censos de Població: Els antics, son llistats d'habitants normalment fets a efectes fiscals, que inclouen als majors d'edat, només hòmens i a les víudes. Els censos més valuossos per a nosatros els genealogistes son els de 1510, 1603, 1606, 1646 i 1667, tots al nostre abast en l'ARV i des de fa molt poc també digitalissats en la Societat Valenciana de Genealogia i Heráldica (SVGH), els de 1603, 1606, 1646 i 1667. L'informació genealògica es relativament pobra, ja que en la majoria dels registres només ens aporta el primer llinage. En el de 1510, els registres venen classificats per oficis i per parròquies, a més de reflexar la taxa assignada a cadascú segons sa riquea.

- Llibres de Quintes: Es tracta dels llistats de jóvens en edat de ser reclutats per al servici militar obligatori, que es va iniciar cap al 1838. Estos llistats els tenim a nostre abast en l'Arxiu de la Diputació Provincial de Valencia (ADPV).

- Processos de Justícia: (Vore)   Excluint els ja nomenats d'Escrivanies de Cámara, hi han processos molt variats, normalment classificats depenent del tribunal davant del qual es tracten i els més significatius que es troben en l'ARV son:

...Alcalde Major (tant Civil com Criminal) i Alcalde Ordinari: Están en la secció DIVERSOS JUSTICIA, inclouen els anys 1708...1832, encara que una tercera part d'ells corresponen als anys 1736, 1751 i 1752.

...Atres Tribunals (Capitá General, Comissari Especial, Juge de Delmes, ...): També están en la secció DIVERSOS JUSTICIA, inclouen 1 procés del XV, 3 del XVI, 11 del XVII i 21 del XVIII.

...Davant Ordens Religioses (Orde de Montesa, ...): Están en la secció CLERO, escampats entre diversos lligalls.

- Manaments i Empares: (Vore)   Estos documents están indexats cronològicament dins de la secció JUSTICIA CIVIL de l'ARV, cobrint els anys 1601...1707, están molt ben descrits els continguts, però no hi ha índex onomástic, per lo qual es fan molt llargues les busques. En total n'hi han 18862 registres en 580 llibres, els quals s'hi identifiquen ab son nº d'ordre i l'any, encara que per a buscar dins de cada llibre es fá necessari saber la "Má" i el foli. Es tracta de documents públics (Poders, Testaments, Donacions, etc), redactats fora de la ciutat de Valéncia i depositats ací pel gran prestigi del Justícia Civil, ab lo qual adquirien el mateix valor que'ls originals. Ab menys frequencia també podem trobar Cartes de Poblament, Privilegis, Genealogies, etc, fins i tot del sigle XIII. La catalogació es feu ab sis llibres a modo d'índex, on agrupats per any es descriuen els registres ab una breu descripció del contingut i els individus que intervenen, indicant el nº de llibre (Lº), la má (Mº) i el foli (fº) on comença el document.

- Tributs:

... Morabatins: Es tracta dels llistats dels pagadors/no pagadors ("Niquils") del impost reial ab el mateix nom, creat el 1266. Cada "foc" o casa representada pel seu cap de família pagava un Morabatí (7 sous) cada 7 anys. N'hi ha que tindre en compte que alguns estaments socials estaven "lliures" de pagar-lo, aixina com algunes ciutats estaven exentes de tal tribut. En estos llistats puix, només figuren els cap de família i també n´hi ha que tindre en compte que n'hi havia una renda mínima, per baix de la qual dit "foc" no estava obligat a pagar. Estos llistats, també nomenats "Querns" els podem trobar en l'ARV, secció MESTRE RACIONAL.

... Taches: (Vore)   Per eixemple, podem oferir el repartiment de Tacha de la Parròquia de S.Bertomeu de Vlc, a on segons Auto del Real Consell de Castella del 10/07/1743, facultaren a la dita parròquia a que anualment repartira entre els seus parroquians per via de Tacha, la quantia de 620 lliures que deurien valdre per al pagament de acreedors, censalistes i atres obligacions de la Pª, a raó de classe i havers de cadascú dels parroquians.

- Cartes Pobles: En el cas valenciá, especifiquen la donació d'un lloc a un colectiu. Hi han atres tipus de document que sense nomenar-se aixina, també poden tindre per als genealogistes una utilitat molt semblant, com poden ser les Concessions de Furs a certes Viles, Privilegis, etc, encara que alguns d'ells tenen menys interés genealògic. Podem trobar còpies d'estos documents en llocs dispars i dates diferents, del mateix lloc. Es per esta raó que'ns será més práctic consultar una bona recopilació com per eixemple la feta per Enric Guinot Rodríguez, nomenada "Cartes de Poblament Medievals Valencianes" i editada per la Generalitat Valenciana.

- Cementeris: Encara que l'informació que pugam traure dels cementeris no ens servixca per a allargar-nos molt en el temps, pot ser profitossa per als que comencem sense massa dades familiars. N'hi han inclús que tenen servici de consulta per la web, com el de la ciutat de Valencia, on es poden localissar nostres difunts.

- Lletres de Avehinament: Es tracta d'un seguit de llibres o volums, conservats en l'Arxiu Històric Municipal de Valéncia (AHMV), referenciats ab la lletra "b" i numerats, els quals comprenen els sigles XIV...XVII. En cada registre d'avehinament (quasi diriem hui d'empadronament) figuren com a dades més significatives; el nom complet, professió, lloc de prodecència i lloc on va a viure el nou veï, sempre prenent com a referència la parròquia. Com estos avehinaments necessitaven de l'aval d'algún/s "fiadors", també venen les dades d'estos i dels testics que donen fe davant el Justícia Civil. L'ámbit dels avehinaments alcançava tant la ciutat de Valencia, com els pobles de sa contribució, augmentant la quantitat de llocs adherits ad esta pels beneficis que treien.

- Coleccions Privades: Estos arxius solen ser de tipus familiar i son el resultat de varies generacions en relació a la gestió del seu patrimoni, ab tots els conflictes d'interessos generats per la defensa o ampliació del mateix. Per esta raó, la majoría dels fondos continguts son; documents de comptabilitat, compra-venda, cárregues i amortissació de censals, ápoques i rebuts, poders, capítols matrimonials, cartes dotals, testaments i codicils, processos davant diversos tribunals, etc. En l'ARV podem trobar els següents:

...Calatayud-Enriquez de Navarra

...Casa d'Alaquás

- Gremis: Associacions corporatives de diversos oficis artesans, que des del sigle XV proliferaren en el Regne de Valencia, tant en forma de Confraries com de gremis. Els documents que tenim a l'abast tenen relació ab l'administració dels comptes i patrimoni, elecció d'oficials, llibres de Claveria, de taxes, processos, concòrdies, testaments, memorials, etc. En l'ARV trobem documents relacionats principalment ab els oficis de:

...Fusters

...Corders

...Sabaters

...Armers

...Blanquers

...Calceters (de Jérica)

...Peraires

...Tapiners

...Teixidors (de Castelló)

...Velluters

...I Confraries varies (S.Jaume, S.Jordi, Verge Mª de la Seu, ...

- Arxius Militars: Depenen del Ministeri de Defensa, contenen informació relativament recient i están prou escampats per tota la geografia española, encara que els més importants son:

...Arxiu General Militar de Guadalajara (AGMG)

...Arxiu General Militar de Ávila (AGMA)

...Arxiu General Militar de Segovia (AGMS)

...Arxiu General Militar de Madrid (AGMM)

- Associacions diverses: També podem trobar dades interessants entre els diversos documents d'associacions, tals com les de Regants de les principals céquies de Valencia (de Paterna, de Moncada, ...).

 

Per a contactar: mirfenoll@genmir.es